18 ianuarie 2025

L’HOMME ARMÉ – Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu” 9.11.2023, ora 17.00

L’HOMME ARMÉ - Corul de Cameră „Preludiu - Voicu Enăchescu”

L’HOMME ARMÉ
Concert-eveniment în cadrul Festivalului Internațional MERIDIAN 2023 PERSONA
Sala Dalles, 9 noiembrie 2023, ora 17:00

Interpretează: Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”
Dirijor: Andrei Stănculescu
Regia: Mihai Lungeanu
Invitat special: dansatorul Robert Vlădescu

Concert realizat în parteneriat cu Tinerimea Română şi cu Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Concertul „L’homme armé” își propune punerea în scenă a măștilor antinomice ce au ascuns sau revelat chipul omului pe parcursul istoriei acestuia. Măștile la care face apel acest concept muzical-scenic sunt esențialele: bine-rău, viață-moarte, război-pace. Oare sunt ele măști diferite, sau doar perspectiva din care le privești le transformă într-una sau alta?

Referitor la tragediile ce se întâmplă în zilele noastre, există diferență între genocid/masacru și un război regulat şi oare este mai moral unul decât celălalt? Este capabil omul să distingă diferența dintre bine și rău, dintre mai mult și mai puțin rău, și conform căror reguli o face? Există reguli? Toate acestea sunt întrebări pe care sperăm să vi le puneți privind și ascultând acest concert spectacol.

Războiul, masacrul, răul, întunericul, toate acestea au reușit să inspire unele dintre cele mai reușite opere de artă ale umanității, de asemenea binele, pacea, blândețea și iubirea. Cine va câștiga lupta dintre cele două, asta dacă există o luptă…?

Am pus pe scenă lucrări inspirate din aceste constructe antitetice și le-am legat într-o ordine care mi-a părut că pune în centrul acestora omul și modul în care acesta percepe realitați pe care el însuși le-a creat.

Am plecat de la o temă celebră în Evul Mediu Târziu, melodie cu un text care vorbea despre război și simbioza dintre carne și fier, om și armură, și am ajuns în zilele noastre când Alexandru Semeniuc scrie o lucrare despre actualul război din Ucraina și legătura dintre lacrimă și bombă.

Aducem apoi în scenă „armele” prin care omul luptă cu sinele său tenebros — rugăciunea, meditația și introspecția — „Love” de Juta Pranulytė și „Chieruwínskaja piesń” de Krzysztof Penderecki. Încheiem această călătorie cu Suita „Flăcări și roți”, în varianta ei integrală și în ordinea textelor așa cum au fost imaginată de Corneliu Cezar (o premieră în acest sens a acestei lucrări), fiindcă aceasta este istoria umanității, un nesfârșit „dans de flăcări și roți”.

Textele pieselor aparțin lui Alexandru Semeniuc, Federico Garcia Lorca, Eugen Jebeleanu, Heinz Kahlau, Omar Khayyam, Walt Whitman, Rabindranath Tagore, Nina Cassian, Marin Sorescu, Corneliu Cezar, Adrian Păunescu, Evgheni Evtușenko, Nicolae Labiș, și vorbesc toate despre același lucru, despre om și măștile sale.

Mulțumiri lui Mihai Lungeanu pentru conceptul regizoral inedit, lui Ioan Dobrinescu pentru regia de sunet și dansatorului Robert Vlădescu pentru faptul că va fi ghidul acestei călătorii scenice.”

Andrei Stănculescu – Dirijorul Corului de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”

***
A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se va desfăşura între 5 şi 12 noiembrie 2023 sub tema „PERSONA”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Expoziție itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock – programul festivalului MERIDIAN – PERSONA pregăteşte un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.
Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive şi puternice, menite a atrage şi stimula imaginația publicului („Grădini Sonore” în 2019, „Planetarium” în 2021, „Atlas” în 2022 – ediție câştigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, îşi propune explorarea temei măştilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse. Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care îşi doreşte să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul şi teatrul instrumental. MERIDIAN se doreşte a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuieşte publicului experiența eliberării de masca prejudecăților şi a aventurării prin diverse teritorii sonore.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român
Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – prin SNR-SIMC
Programul complet AICI.

Alte articole

Înscriere la cursuri