20 noiembrie 2024

Curs de Design Vestimentar – Stil și Atitudine în Modă

Formular de înscriere la curs

Curs de Design Vestimentar - Stil și Atitudine în Modă

DESIGN VESTIMENTAR - 2023

  • Debut curs: 24 octombrie 2023
  • Durată: 10 ședințe
  • Program: Marți, ora 18.00 - 21.00
  • Taxa: 1.200 lei (plata se efectuează în două etape: etapa I – 800 lei, la debutul cursului; etapa II – 400 lei se achită in decurs de o lună de la debutul cursului)
  • Lector : Maria AMELIAN
  • Finalitate: Expoziție colectivă realizată de cursanți și înmânarea Diplomei de absolvire eliberată de către Centrul Metropolitan de Educație si Cultură “Ioan I. Dalles”.
  • Înscrieri permanente!

Centrul Metropolitan de Educatie si Cultură “Ioan I. Dalles” a organizat începând cu anul 1980 cursuri de design vestimentar, având la catedra sa personalități ale domeniului, dar şi o bogată experienţă în organizarea acestor tipuri de cursuri, oferind posibilitatea cursanţilor săi să se iniţieze, perfecţioneze şi să profeseze în acest domeniu.

Cursul oferă noţiuni teoretice şi practice cu privire la modă şi tendinţele ei, începând cu istoria modei, înţelegând tendinţele din moda contemporană, creând schiţe, colaje şi un dialog între creaţiile vestimentare şi accesorii.

Cursurile sunt destinate oricărui pasionat de fashion:

  • celor care iși doresc sa înceapă o carieră in acest domeniu;
  • celor care doresc să aprofundeze cunoașterea și ințelegerea profesiei, pe care o practică deja;
  • celor care vor să iși dezvolte latura creativă;
  • acelora care sunt doar curiosi să patrundă in „culisele” unui domeniu atât de prezent in civilizația noastră.

Tematica cursurilor este concepută pentru a conveni tuturor cursanților, iar derularea lor va propune un „spatiu interactiv”, in care fiecare cursant să poată să se manifeste cât se poate de firesc, aducând valoare și cumulând experiențele intregului grup.

Elemente din tematica cursului:

I. Scurta introducere in domeniul modei 

  • Ce înseamnă moda, in general?
  • Domeniile modei vestimentare
  • Ce înțelegem prin stil vestimentar?
  • Care sunt instrumentele creative?

II. CONCEPT

  • Sursele de informare: teme de culoare, țesături, forme, tendințe
  • Conceptul de marketing: cui ne adresam, ce nevoie este pe piața, motivația utilitară

III. TRANSFORMAREA CONCEPTULUI

Cum stabilim tema?

Cum lucrăm cu un brief creativ?

  • ce înseamnă o colecție
  • cu ce instrumente putem lucra
  • cum definim tema
  • ce limbaj folosim

Ce instrumente creative folosim

  • Story board
  • Mood board
  • Main map

Materializarea colecției

  • realizarea schițelor artistice
  • realizarea schițelor tehnice
  • cum alegem tesaturile
  • cum putem crea structurile pentru colecție

IV. PREZENTARE – PROMOVARE

Cursuri vizuale

  • machiaj, stilul parului
  • cum putem accesoriza

Material prezentabil

  • Povestea spusă către consumator 

DESPRE LECTORUL NOSTRU:

Sunt Maria Amelian si reprezint brandul “Amelian – made to measure”

Am absolvit UNARTE Bucuresti si m-am specializat in strategii de modă și costum.

Sunt designer profesionist, atestat UAP, experiență in toate domeniile modei: de la colecții conceptuale, la realizarea lor, trecute prin tot procesul de creație si atelier (schița tehnică, mulaj, tipar, prototip), transformate in produse agreate, la business personal de succes, promovare, prezentări de modă, organizare si participare la expozitii, târguri nationale si internationale de profil.

Activez in industria fashion de 25 de ani, unde am colaborat cu branduri naționale, precum TNR, DADA, Castel Film, NISSA, cat si international - Oliver Grant, Steilmann.

In momentul de față, pe lângă afacerea proprie, susțin designeri români ce au business-uri in piață, precum si alte persoane care doresc să imbrățiseze domeniul modei. 

INTERVIU CU MARIA AMELIAN 

  1. Cum a început povestea ta în lumea modei? 

Mi-e greu să spun când anume, adică un an, o zi, o oră. De când mă știu am creat ceva de imbracat, le-am creionat, eram cu foarfeca și cu materialele în jurul meu. Dacă am vrea să definim intrarea mea ‘oficială’ în lumea modei, atunci am putea să ne referim la momentul în care am pășit pe poarta Școlii populare de artă și apoi, grație d-nei prof. dr. Gabriela Corut, m-am îndreptat către Universitatea Natională de Artă, Secția Modă, unde am avut privilegiul să fiu coordonată de d-na lector univ. dr. Ioana Avram.

  1. Cum te-ai defini ca stil?

Unic, nu? Lăsând gluma la o parte, cred că stilul meu îmi oglindește întreaga personalitate – un amalgam fin de tradiție și modernitate, de elemente clasice îmbinate cu cele avangardiste. Prin colecțiile mele încerc să dau viață unui …. altceva, un ceva care să surprindă prin noutate și unicitate, dar care să nu șocheze, ci doar să placă ochiului, celui care îl privește, dar care să îmbrace și sufletul celui care îl poartă.

  1. Care sunt valorile care stau la baza brandului tau?

Valorile? Ce cuvânt cu greutate…. Păi îmbinarea elemetelor clasice cu cele moderne,  încercarea de a păstra o aliură de simplitate, însă creînd accesorii complexe, care dau ținutei un aer diafan.

  1. De unde îți iei inspirația? Când creezi o colecție, ții cont de tendințele momentului sau te bazezi pe propriul stil si propriile surse de inspirație?

Mă inspir din experiența mea de viață, din lumea modei, pe care le îmbin cu elemente culturale. Nu cred că țin cont de tendințele momentului, cel puțin nu în totalitate. Adică țin cont poate de o anumită culoare care poate dă tonul unei anumite perioade, însă încerc să îmi păstrez linia. Îmi place tradiăția, îmi place să dau viață elementelor tradiționale. Aleg în special țesături natural si incerc pe cat posibil sa folosesc tesaturi de la producatori autohtoni. Însă nu fug nici de materialele moderne. Cred că fiecare ținută are propria personalitate – din momentul în care prinde contur pe foaie și până când iese de la ultimul retuș, fiecare ținută te ghidează spre produsul final. Trebuie doar să te lași dusă de creație.

  1. Există o piesă care apare în fiecare colecție și care te definește?

Greu … Am elemente preferate, cum ar fi cupola … element pe care l-am preluat din religie, din arhitectura bisericilor ruse și pe care l-am stilizat încă din lucrarea de licență. Însă nu cred că pot spune că există o piesă preferată… Pur si simplu fiecare creație este unică și irepetitivă. Și nu poți prelua și transfigura același element de fiecare dată. Ar putea deveni monoton la un moment dat, iar creația trebuie să fie mereu nouă, inedită, să dea un imbold, să dea lumină, să îți stârnească dorința de a o purta, de a te contopi cu ea.

  1. Care a fost cea mai grea încercare si care a fost cea mai frumoasă experiență de până acum în devenirea ta ca designer?

Cea mai grea încercare? Poate perioada în care eram studentă în ciclul de licență și trebuia să îmi cresc și fetița nou-născută?! Să îmbin studiile cu familia și să încerc să le fac pe toate cât mai bine. Cred că am reușit. Și poate că această experință a fost în același timp și cea mai frumoasă. De fapt, în acele momente, mă defineam pe toate planurile - profesional și familial – creșteam și eu odată cu fetița mea, cu familia mea și cu creațiile mele.

Alte momente frumoase sunt cele pe care le petrec în fiecare zi în atelier, încercând să dau viața creațiilor mele, sau atunci când clienții mei sunt mulțumiți, chiar și cei mai pretențioși.

  1. Care sunt designerii preferați?

Cei care m-au inspirat încă din timpul facultatii și m-au făcut să mă îndrăgostesc de domeniul acesta au fost Alexander McQueen și John Galliano și în momentul de față perfecțiunea lui Valentino.

  1. Cum ți-ai defini cea mai recentă colecție și cărui gen de femeie i se adresează?

Colecția mea se adresează femeilor cărora nu le e frică să fie unice, să fie altfel, care își doresc să atragă atenția, dar să își păstreze delicatețea, feminitatea și subtilitatea. Creațiile mele vin să completeze persoana care le poartă, nu doar să le îmbrace.             

O rochie de seară neagră, simplă stil furou sau una crem, care te îmbracă și te dezbracă în același timp, o cămașă albă office sau alta casual, un bluzon bleumarin clasic, dar modern, un patalon de zi cu zi sau de seară….. vă propunem să descoperiți toate aceste ținute clasice, din materiale naturale – mătase răcoroasă, sau tul diafan, pe care le-am adaptat pentru a vă satisface toate dorințele. Le-am împletit cu silicon alb sau negru din care am țesut broderie, din care am creat accesorii nonconformiste care vă îmbracă și vă transformă ținuta. Corsetul de silicon negru preschimbă cămașa office într-o ținută de seară, gulerul din același material și mânecile cupolă alăturate rochiei negre vă transportă parcă la curtea regilor și reginelor, iar capa de tul aproape transparentă, brodată manual, îmbracă goliciunea rochiei crem ca o boare de primăvară.

  1. O zi din viața Mariei Amelian!

O zi ca a oricărui om care are multe responsabilități, dar îi place ceea ce face. Îmi duc copiii la școală, mă duc la atelier, lucrez cu oamenii de acolo, fac probe cu clienții, retușez dacă e nevoie, creez tipare noi, croiesc, fac tot ce e nevoie ca fiecare ținută să fie așa cum mi-am dorit-o și cum și-o doresc și clientii mei. Uneori e foarte obositor, mă prinde miezul nopții în atelier, dar când ținuta se contopește cu clienta și ea radiază de fericire, atunci toată oboseală dispare. Seara, mi-o petrec cu familia, cu copiii și soțul meu, ne povestim ziua ce tocmai se încheie, verific teme și fac cam tot ce face o persoană care are o familie. 

FINALITATE CURS:

  • Prezentarea unei colecţii de vestimentaţie realizată în timpul cursului.
  • Expoziţie de grup a absolvenţilor, organizată în foaierul Sălii Dales.
  • Eliberarea Diplomei Centrului Metropolitan de Educație si Cultură Ioan I. Dalles.

Înscrie-te la curs

Cerere de Înscriere la Cursul de Design Vestimentar - Modă şi Costum

 
*
*
*
*

Atașează Fișa de Înscriere la Curs completată. Fișa de Înscriere poate fi descărcată aici. Tip de fișier permis: doc, docx, pdf, jpg, jpeg, png. Dimensiune maximă fișier: 1MB.

*
CAPTCHA image

Codul de securitate antispam

în curs de acreditare

curs design vestimentar 100 curs design vestimentar 101 curs design vestimentar 102 curs design vestimentar 103 curs design vestimentar 104 curs design vestimentar 105 curs design vestimentar 106 curs design vestimentar 107 curs design vestimentar 108 curs design vestimentar 109 curs design vestimentar 110 curs design vestimentar 111 curs design vestimentar 113 curs design vestimentar 114 curs design vestimentar 115 curs design vestimentar 116 

Pentru înscrierea la curs vă rugăm să completați Fișa Cursantului și să o atașați în următorul formular de înscriere:

Cerere de Înscriere la Cursul de Design Vestimentar - Modă şi Costum

 
*
*
*
*

Atașează Fișa de Înscriere la Curs completată. Fișa de Înscriere poate fi descărcată aici. Tip de fișier permis: doc, docx, pdf, jpg, jpeg, png. Dimensiune maximă fișier: 1MB.

*
CAPTCHA image

Codul de securitate antispam

Înscriere la cursuri