Profesia de actor este una dintre cele mai periculoase din lume. Și nu mă refer la partea de cascadorie asociată acestei profesii.
Astăzi, știința a pus în evidență cu claritate faptul că emoțiile creează consecințe asupra sănătății noastre fizice, psihice și mentale.
Iar în condițiile în care un mare actor este mare tocmai pentru că trăiește cu intensitate emoțiile personajului pe care îl interpretează, adică nu le mimează, riscurile sunt pe măsură.
Imaginați-vă că actorul X joacă, pentru mai mulți ani, într-o piesă de teatru în care are un rol negativ. Este un personaj sinistru, ticălos, criminal… Imaginați-vă că are reprezentații săptămânale și mai face, tot săptămânal, 1-2 repetiții cu trupa de teatru, ba mai lucrează și singur, acasă, pentru perfecționarea rolului.
Vă dați seamă câte emoții negative trebuie să vehiculeze prin propria ființă un astfel de actor? La ce risc se expune, dacă nu include în practica sa profesională metode de purificare emoțională?
În același timp, actoria este și o cale de alchimizare interioară, de transformare, o cale către tine însuți, către descoperirea personală. Actorul este un creator de magie, este magicianul care aduce în viața noastră emoții intense, care ne oferă modele și perspective nemaivăzute.
Despre cum este să călătorești către tine însuți prin arta actorului, prin magia asociată acesteia, vorbesc astăzi împreună cu un mare actor român – Florin Zamfirescu – în același timp scriitor și fost rector al UNATC București.
Vizionare cu folos!
Această episod face parte din ciclul “CONVORBIRILE DALLES”, un proiect produs de Centrul Metropolitan de Educație și Cultură “Ioan I. Dalles”, condus de domnul Gabriel Fătu, proiect realizat de Daniel Roxin si Mina Bauer.