ȘCOALA DE VARĂ LA DALLES
EDUCAȚIE PRIN TEATRU DE PĂPUȘI
MODUL: ARTA ACTORULUI – MÂNUITOR DE PĂPUȘI.
CONSTRUCȚIE DE PĂPUŞI, RECUZITĂ ȘI ELEMENTE DE DECOR.
CURS PENTRU COPII
Grupe de vârstă între: 7-12 ani
Număr participanți: 8-10 copii
Modul are 10 ședințe.
Debut curs: 8 august 2022
Luni – Vineri
Ora: 10.30 – 13.00
Taxa: 800 lei
Lector: Cristina IOACHIMESCU
De ce recomandăm prezența teatrului de păpuși în viața copiilor?
Teatrul e ca o scânteie care poate declanșa o emoție puternică, este un mod viu de a arăta ceea ce poate nu se vede cu ochiul liber, de a face educație cu dragoste, instrucție cu răbdare și de ce nu, până la urmă, a-i oferi copilului o perspectivă frumoasă pentru viitorul lui: aceea de a avea o profesie nobilă, care se poate face numai cu plăcere și dedicație maximă și de a-i dezvolta simțul artistic.
Atelierele de teatru dezvoltă creativitatea, atenția, memoria, adaptabilitatea, spontaneitatea, controlul emoțional și, mai ales, mijloacele de comunicare. Cele în care sunt și păpușile la mijloc, aduc o și mai mare complexitate în joc, coordonarea sa cu obiectul mânuit fiind o sarcină esențială.
Teatrul îi poate ajuta să-și cunoască mai bine trăirile, să-și exprime mai eficient sentimentele, să fie ceea ce poate nu sunt, să viseze, să creeze, să se joace. Prin spectacol, în primul rând, intervenim în educaţia copiilor, în pregătirea acestora pentru provocările viitorului, punând o cărămidă în plus la dezvoltarea limbajului, a gândirii logice, dobândirea flexibilității și abilităţilor de comunicare (interpersonală și media), creativitate, spirit de echipă, rezistenţă la stres, abilitatea de a face faţă conflictelor, talent organizatoric. În al doilea rând, îi ținem departe de ecrane și nu în ultimul rând, aducem relaxare și amuzament în viața lor printr-un experiment viu.
Deprinderile pe care le vor dobândi în urma realizării spectacolului sunt multiple, dar cea mai importantă e aceea de a face lucrurile cu plăcere și/sau din pasiune. Apoi, capacitatea de a memora (text, mișcări, relații), înțelegerea textului, o dicție mai bună, concentrarea atenției și atenția la detalii, comunicarea, spontaneitatea (improvizația), coordonarea textului cu mișcările păpușii (abilitatea psiho-motorie), spiritul de observație în scenă, colaborarea în cadrul echipei de actori și comunicarea eficientă, creativitatea.
Fiecare zi a cursului are un nume care e definitoriu pentru activitatea principală a zilei respective. Zilnic începem cu antrenamentul actorului, apoi rezolvăm tema zilei și ultima parte o dedicăm atelierului creativ. La finalul fiecărei zile, mai ales la sedintele 5, 6, 7, 8 copiii vor desfășura și o activitate practică: confecționarea păpușilor, decorului, recuzitei sau repetițiilor pentru spectacol.
Elemente din tematica cursului:
ZIUA I – Luni – Arta actorului
- dicție
- mișcare scenică
- memorie, concentrare
- înțelegerea textului
- improvizație
- animare obiecte
- interpretare (spectacol)
ZIUA II – Marți – Sunet, ambianță sonoră
- Ce este sunetul?
- Ce auzim?
- Instrumente muzicale: cu clape, cu corzi, de suflat, percuție
- Influența muzicii în spectacol, rolul ei
- Ritm, ritmicitate
- Producem sunete pentru crearea ambianței sonore – Joc
ZIUA III – Miercuri – Textul
- Ascultăm, înțelegem, personaje pe categorii (bune-rele, principale-secundare-episodice)
- Dramatizare, dialog, nuanțe ( Cum spunem asta?- joc)
ZIUA IV – Joi – Improvizație
- improvizăm cu obiectele din jur sau cu propriul corp
- atenție, concentare, creativitate
ZIUA V – Vineri – Spectacol
- de la text – sunet – obiecte – improvizație – spectacol
ZIUA VI – Luni – Alegerea textului (poveștii) pentru spectacol, împărțirea rolurilor
ZIUA VII – Marți – Realizare păpuși (atelier creativitate)
ZIUA VIII – Miercuri – Decoruri, recuzită
ZIUA IX – Joi – Repetiție text, mânuire păpusi, realizare spectacol
ZIUA X – Desfășurare spectacol, festivitate premiere (acordare diplome)
Antrenament zilnic: Exerciții de dicție, exerciții mișcare scenică, exerciții de concentare, memorie, încălzirea corzilor vocale (vocalize).